Wypieki i dania z melasą karobową

Wśród zdrowych zamienników cukru można wymienić dwa najpopularniejsze rodzaje – sztuczne słodziki oraz produkty roślinne, jak miody, syropy czy melasy. To wśród tej drugiej grupy znajduje się jeden z ciekawszych składników wykonywanych z chleba świętojańskiego. Słoiczek melasy karobowej może stać się doskonałą alternatywą nie tylko dla cukru, ale również produktów używanych przy przygotowywaniu wypieków.

Właściwości melasy przygotowanej z karobu

melasa karobowaAby zdrowo się odżywiać warto jest wybierać zdrowe zamienniki codziennie spożywanych składników, takich jak na przykład cukier. Wśród roślinnych produktów można znaleźć kilka zdrowych alternatyw, które skutecznie osłodzą gorący napój czy też będzie ich można użyć jako składnika do domowych wypieków. Melasa karobowa, to właśnie jeden z takich składników. Wykonywana jest z karobu, który jest mielony, zacierany z wodą oraz podgrzewany. Produkt ten nie posiada sztucznych aromatów ani słodzików, a mimo to charakteryzuje się niezwykłym kakaowo-orzechowym smakiem i zapachem. Doskonale nadaje się do słodzenia deserów i wypieków. Dodanie melasy karobowej do swojej diety może ją znacznie urozmaicić. Karob jest poza tym doskonałym zamiennikiem czekolady i kakao, przy czym ma znacznie mniej kofeiny, cukru czy kalorii. Doceniają to alergicy i osoby na dietach bezmięsnych.

Dodanie do swojej diety karobu i przygotowanych z niego produktów, może znacznie urozmaicić codzienną posiłki. Poza tym jest to doskonały zamiennik cukru i czekolady. Melasa karobowa może służyć jako dodatek do domowych wypieków i chłodnych deserów, a wymieszanie jej z pastą sezamową daje słodki krem chałwowy, który idealnie nada się na kanapki. Jeden słoiczek tego produktu może zainspirować do kontynuowania zdrowego odżywiania.