Niezwykłe właściwości chlorelli

Alga pochodząca z Korei Południowej to właśnie chlorella. Jest to bomba witaminowa, którą zaliczamy do „superżywności”, a oznacza to, iż należy do grupy pokarmów o niesamowitych właściwościach. Dlaczego spożywanie chlorelli może być tak wartościowe dla naszego organizmu?

Właściwości zdrowotne chlorelli

chlorella w proszkuZawiera dużo chlorofilu, aminokwasy i kwas foliowy. Dodatkowo znajdziemy z niej bogactwo witamin z grupy B, a także witaminę A, C i E. W zawartości tej algi znajdziemy też kwasy omega, szereg minerałów takich jak żelazo, fosfor, cynk i wiele innych minerałów potrzebnych do prawidłowego działania naszego organizmu. Chlorella w proszku jest najpopularniejszą formą tej algi, gdyż możemy wykorzystywać ją w takiej postaci jako dodatek do różnych dań, a w szczególności do sałatek. Korzystanie z chlorelli polecane jest najczęściej wegetarianom i weganom, gdyż skutecznie uzupełnia wszelkie niedobory jakie mogą wyniknąć w związku z unikaniem wybranych grup produktów spożywczych. Chlorella usuwa metale ciężkie z naszego ciała, a dodatkowo jest jak naturalna tarcza nieprzepuszczająca szkodliwych substancji do naszych organów. Wpływa też dobroczynnie na układ immunologiczny, ma właściwości antybakteryjne oraz może okazać się zbawieniem dla osób borykających się z nieświeżym oddechem. Jak możemy zauważyć chlorella ma wiele cech zachęcających do spożywania jej, jednak jest ich o wiele więcej. Zaleca się regularne spożywanie chlorelli dla polepszenia zdrowia.

Dobre zdrowie to nie zawsze odpowiednia dieta i ruch. Czasami trzeba wspomóc ciało odpowiednimi suplementami, a jednym z najbardziej praktycznych suplementów okazuje się chlorella, która powstaje z alg. To fascynujące, ile możliwości może kryć się w tak nieoczywistym produkcie naturalnym.