Jakie powinny być ubrania gastronomiczne?

Praca w kuchni jest bardzo stresująca i wymaga pełnego zaangażowania. Kucharz musi przygotowywać jednocześnie wiele dań, wyrabiać się z czasem, tak by klienci nie czekali zbyt długo na zamówiony posiłek. Im bardziej luksusowa restauracja tym standardy będą oczywiście wyższe. Jednak i w barze fast food praca nie jest łatwa.

Łatwe do wyczyszczenia ubrania

ubrania gastronomiczneW kuchni zawsze jest mnóstwo garnków,sztućców i naczyń do zapiekania. Jednak i kucharz powinien mieć swoje prywatne ,,wyposażenie” a mianowicie dobre ubranie. Dzięki niemu nie pobrudzi on swojego ubrania podczas pracy. Jakie powinny być dobre ubrania gastronomiczne? Na pewno muszą być łatwe do wyczyszczenia. W kuchni łatwo coś rozlać, rozchlapać. Na ubraniach lądują tarte buraczki, gorąca kawa, czy pryskający tłuszcz z patelni. Dlatego ubrania dla kucharzy powinny być plamoodporne, a także dające się czyścić w wysokich temperaturach bez szkody dla tkaniny. Druga rzecz to komfort noszenia. W kuchni jest bardzo gorąco i wilgotno, w związku z tym ubrania powinny być lekkie i przewiewne. Żaden kucharz nie chce się ugotować w uniformie, ani marzyć jedynie o prysznicu podczas pracy. Trzecia rzecz to wytrzymałość. Specjalne ubranie to inwestycja na długi czas. Ubranie powinno zostać wykonane z dobrej jakościowo tkaniny, która nie będzie się rozrywać, ani odbarwiać. Ważne jest to, żeby guziki nie odpadały, a zamek się nie zacinał. Po czwarte, ubrania powinny być praktyczne. Przydają się liczne kieszonki i wygodne zapięcia.

W dobrych ubraniach gastronomicznych kucharz będzie czuł się komfortowo, nie będą krępowały jego ruchów. Nie będzie w nich odczuwał gorąca w kuchni, nie będzie nadmiernie się pocił. Dobre ubranie można prać w pralni chemicznej, nie straci swojego koloru oraz fasonu.