Czy spirulina jest potrzebna dla organizmu?

Spirulina to inaczej alga słodkowodna, która stanowi bardzo cenny pokarm dla organizmu oraz źródło witamin, makro i mikro elementów. Zawiera ponad 60 procent białka, zaś reszta to węglowodany i tłuszcze. jest bardzo zdrowa i można ją podawać każdemu.

Co zawieraj spirulina? 

alga słodkowodnaSpirulina to bardzo cenny dla nas pokarm, zwłaszcza dla wegan, zawiera sporo cennych minerałów antyoksydantów, które chronią przed komórkami rakowymi oraz innymi nowotworami. Co ciekawe alga słodkowodna jest najczęściej podawana w postaci sproszkowanej albo w tabletkach, ponieważ niektórzy ludzie nie dodają ją do diety ze względu na jej specyficzny smak i zapach. Alga sproszkowana nie traci swoich drogocennych właściwości, a dzięki temu pozwala na dostarczenie dla ciała odpowiednich minerałów. Spirulina posiada około 70 procent białka w suchej masie, dlatego tego typu pokarm jest genialny również dla sportowców, zwłaszcza po ciężkim treningu, albo jak nie mamy nic pod ręka do zjedzenia. Algi z wody słonej i słodkowodne zaczęto już jeść kilka tysiącleci temu, do diety zaczęli dołączać ja głównie Japończycy. istotne jest również to, że większość pokarmów z algami wywodzi się albo ma swoją historię własnie w Japonii. Spiruline czyli algi słodkowodne, warto stosować na co dzień, do koktajli, sałatek czy innych potraw. Ten rodzaj algi równiez wspomaga spalanie tłuszczu dzięki zawartemu w dużej ilości chlorofilu. Spożywanie alg słodkowodnych zalecane jest zwłaszcza dla wegan i wegetarian. 

Algi słodkowodne stały się przez ostatnie 5 lat bardzo popularnym dodatkiem do diet. Nic dziwnego, ich działanie jest naprawdę korzystne, na nasze narządy wewnętrzne, funkcjonowanie mózgu oraz całego organizmu. Poprawia również stan naszej skóry, cery i sukcesywnie wspomaga zmniejszać obwody.