Chemiczne dodatki do żywności

Żyjemy w czasach, w których praktycznie nie da się uniknąć chemii i dodatków do żywności, kosmetyków, a także leków. Pamiętajmy o tym, że nie wszystkie są szkodliwe, niepotrzebne. Wiele z nich sprawiło, że przemysł bardzo się rozwinął. Wpływa to na nasze życie codzienne. Dodatki są bowiem stosowane w przemyśle spożywczym, chemicznym, ale również w medycynie i farmacji.

Przemysł dwudziestego pierwszego wieku

przemysłowy glikol propylenowyJeśli chodzi o związek wykorzystywany w tych wszystkich dziedzinach to możemy tu o jednym wspomnieć. Chodzi o przemysłowy glikol propylenowy. Możemy go znaleźć w wielu produktach codziennego użytku, na przykład takich jak: pasty do zębów, płyny do płukania jamy ustnej, dezodoranty w sztyfcie, olejki zapachowe, olejki do masażu i wiele, wiele innych. Jest on również wykorzystywany w przemyśle tytoniowym jako składnik regulujący stopień wilgotności tytoniu. W przemyśle spożywczym oczywiście dodawany jest po to, aby produkt miał odpowiednią konsystencję oraz kolor i oczywiście smak. Można tu również wspomnieć o wykorzystaniu tego związku w mniej typowych branżach, na przykład: pomaga przy produkcji tatuażów, służy do produkcji kulek do paintballa, a także używany w lotnictwie do produkcji specjalnych płynów. Warto też wspomnieć, że jeśli chodzi o przemysł spożywczy to środek ten jest nieszkodliwy dla zdrowia, nie jest rakotwórczy oraz nie jest toksyczny.

Jak widać glikol propylenowy jest zupełnie nieszkodliwy dla naszego zdrowia, a dzięki niemu wiele dziedzin może się rozwijać. Pewnie niewielu z nas mogłoby przypuszczać, że jest on wykorzystywany w tak wielu dziedzinach i jest tak bardzo pomocny chociażby przy produkcji leków i suplementów diety. Warto więc wiedzieć, że istnieje taki związek i że możemy śmiało kupować produkty spożywcze, które go zawierają, ponieważ nie jest on w ogóle szkodliwy.